Bildirmemekle ?

Mail

Global Mod
Global Mod
Bildirmemekle Nedir?

Bildirmemekle, bir durumu, olayı veya bilgiyi yetkililere, ilgili kişilere ya da genel kamuya aktarmamak anlamına gelir. Bu durum, çeşitli bağlamlarda ortaya çıkabilir ve farklı sonuçlar doğurabilir. Bildirmemekle ilgili kavramlar ve durumlar, hukuki, etik ve sosyal açıdan birçok boyuta sahiptir.

Bildirmemekle İlgili Hangi Sorular Sorulabilir?

1. Bildirmemekle ne demektir?

Bildirmemekle, bilgi veya durumun aktarılmaması ya da gizli tutulması anlamına gelir. Bu, bazen bilinçli olarak, bazen de dikkatsizlik sonucu gerçekleşebilir. Örneğin, bir kişi, bir sağlık durumu hakkında doktoruna bilgi vermediğinde, bu durumu bildirmemiş olur.

2. Bildirmemekle hangi sonuçları doğurabilir?

Bildirmemekle, duruma bağlı olarak çeşitli sonuçlar doğurabilir. Örneğin, bir suçun bildirilmemesi, hukuki açıdan sorumluluk doğurabilir. Ayrıca, kişisel sağlık durumları bildirilmediğinde, tedavi sürecinde gecikmelere neden olabilir. Öte yandan, iş yerinde bir problem bildirilmediğinde, bu durum şirketin verimliliğini olumsuz etkileyebilir.

3. Bildirmemekle ilgili etik sorunlar nelerdir?

Bildirmemekle ilgili etik sorunlar, genellikle bireylerin sorumluluklarıyla ilgilidir. Bir kişi, bir tehlikeyi bildirmediğinde, bu durum başkalarına zarar verebilir. Örneğin, bir iş yerinde güvenlik açığı varsa, bunun bildirilmemesi çalışanların hayatını tehlikeye atabilir. Bu bağlamda, etik sorumluluk, bildirmeme durumunda önemli bir rol oynar.

Bildirmemekle İlgili Örnekler

1. Sağlık Alanında Bildirmemekle

Bir bireyin, sağlık sorunları hakkında doktoruna bilgi vermemesi, tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir. Örneğin, bir kişi, geçmişte geçirdiği bir hastalığı veya alerjisini doktoruna bildirmediğinde, bu durum tedavi sürecini karmaşık hale getirebilir. Bu tür durumlar, hastaların kendi sağlıklarını koruma sorumluluğu ve doktorların da yeterli bilgiye sahip olma gerekliliği açısından önemlidir.

2. Hukuki Alanlarda Bildirmemekle

Hukuki açıdan, bazı suçların bildirilmemesi ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin, bir kişi, bir cinayet veya ciddi bir yaralama vakasını bildirmediğinde, bu durum hem kişinin hem de olayla ilgili diğer bireylerin hukuki sorumluluğunu artırabilir. Bu bağlamda, yasalar, bazı durumların bildirilmesini zorunlu kılmaktadır.

Bildirmemekle İlgili Çözüm Yolları

1. Bilinçlendirme Çalışmaları

Bildirmemekle ilgili sorunları önlemek için bilinçlendirme çalışmaları büyük önem taşımaktadır. İnsanlar, bildirmemekle ilgili potansiyel tehlikeleri ve sonuçlarını öğrenmeli, gerektiğinde bilgi paylaşımında bulunmanın önemini kavramalıdır. Eğitim programları, seminerler ve toplumsal farkındalık kampanyaları bu konuda etkili olabilir.

2. Destek Mekanizmaları

Bireylerin, bildirmemekle ilgili sorunlarla başa çıkabilmeleri için destek mekanizmalarının oluşturulması önemlidir. Örneğin, iş yerlerinde güvenlik bildirim sistemleri kurulabilir, bu sayede çalışanlar, herhangi bir tehlikeyi rahatlıkla bildirebilir. Ayrıca, sağlık kuruluşlarında da hastaların kendilerini ifade edebilmeleri için destek hatları oluşturulabilir.

Bildirmemekle İlgili Yasal Düzenlemeler

Bazı durumlarda, bildirmemekle ilgili yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Örneğin, çocuk istismarı veya şiddet olayları gibi durumların bildirilmesi, yasalar tarafından zorunlu kılınmıştır. Bu tür yasalar, toplumun güvenliğini sağlamak ve mağdurların korunmasına yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuştur.

Sonuç

Bildirmemekle, bilgi veya durumun aktarılmaması anlamına gelir ve bu durumun çeşitli sonuçları olabilir. Hem bireylerin hem de toplumun güvenliği açısından, bildirmemenin getirdiği risklerin farkında olunması önemlidir. Bilinçlendirme çalışmaları ve destek mekanizmaları, bildirmemekle ilgili sorunları azaltmak için etkili yöntemlerdir. Bu konuda hem hukuki hem de etik sorumlulukların bilincinde olmak, toplumun daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde işleyişine katkı sağlayacaktır.

Mert

New member
Bildirmemekle Nedir?

Bildirmemekle, bir durumu, olayı veya bilgiyi yetkililere, ilgili kişilere ya da genel kamuya aktarmamak anlamına gelir. Bu durum
Merhaba araştırmacılar

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bildirme ekleri ve belirtme hal ekleri farklı işlevlere sahiptir ve karıştırılmaması için şu şekilde ayırt edilebilir
  • İlanen tebligat yapılabilmesi için gerekli şartlar: Tebliğ yapılacak kişinin kimliğinin bilinmesi. Adresin meçhul olması. Adresin, soruşturulmasına rağmen tespit edilememiş olması
  • "Bildirmek" kelimesi üç farklı anlamda kullanılabilir
Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

Elis

Global Mod
Global Mod
Bildirmemekle Nedir?

Bildirmemekle, bir durumu, olayı veya bilgiyi yetkililere, ilgili kişilere ya da genel kamuya aktarmamak anlamına gelir. Bu durum
Merhaba ustalar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Mail

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Herhangi bir şeyi haber vermek. Örnek cümle: "Babası ile arasındaki bütün mektuplaşmaları bana da bildiriyor". 2. Herhangi bir konuda bilgi vermek. Örnek cümle: "Gönderdiğim mektubun bir ehemmiyeti yoktur diye bildir, dedi". 3. Anlatmak, ifade etmek. Örnek cümle: "Sadi hem acele acele konuşarak fikirlerini bildiriyor hem de gözlerini ileriye uçan bisikletlerden hiç alamıyordu"
  • Özel adlar için yay ayraç içinde bir açıklama yapıldığında kesme işareti, yay ayraçtan önce kullanılır
  • İlanen tebligat usulü: 1. Gazete ile ilan: Tebligat, muhatabın en güvenilir şekilde öğrenebileceği düşünülen bir gazetede ve elektronik ortamda Basın İlan Kurumu aracılığıyla yapılır. 2. Tebliğ evrakının asılması: Tebliğ olunacak evrak ve ilan sureti, tebliği çıkaran mercide herkesin kolayca görebileceği bir yere asılır. 3. Tebliğ tarihi: İlanen tebliğ, ilanın asıldığı ve gazetelerde yayımlandığı tarihlerden sonuncusunu izleyen günden itibaren yedi gün sonra yapılmış sayılır
Uzun yazmadım ki gözünü korkutmasın

Mert' Alıntı:
Merhaba araştırmacılar Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bildirme ekleri ve belirtme hal ekleri farklı işlevlere
Evet, özellikle son cümlene tamamen katıldım @Mert, bence de durum böyle ilerliyor

Akdemir

Global Mod
Global Mod
Bildirmemekle Nedir?

Merhaba değerli dostlar

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Mail

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Bildirme Ekleri: Türkçedeki dört ek fiilden biri olan "-dir" ekidir ve isim ve isim soylu sözcüklerin yüklem görevinde kullanılmasını sağlar . Ses olaylarına uğrayarak eklendiği sözcükte şekil değiştirir (örneğin, "-dır, -dur, -dür" gibi)
  • Tebliğin ilanen yapılması, kişinin adresinin bilinmemesi veya yapılan adres araştırmalarından bir sonuç elde edilememesi durumunda başvurulan bir yöntemdir
  • Ayrıca, yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğunda ekten önce kesme işareti kullanılır
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Mert' Alıntı:
Merhaba araştırmacılar Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bildirme ekleri ve belirtme hal ekleri farklı işlevlere
Katılmak zorundayım diyemem @Mert, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Ilayda

New member
Bildirmemekle Nedir?

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2. Belirtme Hal Ekleri: İsmin doğrudan doğruya etkisi altında olduğunu ifade eder ve "-ı, -i, -u, -ü" gibi eklerle kullanılır . Bu ekler, bir ismi fiile bağlar ve geçişli fiillerle ilişkisini belirtir
  • Örnekler: Yunus Emre'nin (1240?-1320); Yakup Kadri'nin (Karaosmanoğlu)
  • Bildirim yapmamış işyerlerinin ilgili bölge müdürlüğüne bildirilmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanları tarafından yapılır. Bu bildirim, en geç 15 gün içinde gerçekleştirilmelidir
Sadece aklımda kalacağına buraya yazayım dedim

Mert' Alıntı:
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Mert

Efe

New member
Bildirmemekle Nedir?

Selam sorusu olanlara

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Mail

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Mal Bildiriminde Bulunmamak: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak disiplin cezasını gerektirir ve bu durum kademe ilerlemesinin durdurulması ile sonuçlanabilir. Ayrıca, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na göre, mal bildiriminde bulunmayanlar hakkında yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur
  • 2. Yardım veya Bildirim Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesi: Türk Ceza Kanunu'nun 98. maddesine göre, yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye yardım etmemek veya durumu derhal ilgili makamlara bildirmemek suç teşkil eder ve bu durumda bir yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanır
  • Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre bildirme ekleri, özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme eklerini kapsar
Farklı yorumları da işin içine katınca bir nevi vardığım yer burası

Elis' Alıntı:
Merhaba ustalar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Mail Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Herhangi bir şeyi haber
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Elis

Akdemir' Alıntı:
Merhaba değerli dostlar Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Mail Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Bu yorumu biraz zorlama buldum @Akdemir, belki daha sade anlatılabilirdi

Ilayda' Alıntı:
Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2. Belirtme Hal Ekleri : İsmin
Katılmak zorundayım diyemem @Ilayda, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti