Liman endüstrisi: Avrupa'nın yeni enerji ekseni – WELT

trueliving

New member
ARuhrort bölgesindeki eski kömür adasındaki Duisburg limanı bir kez daha geleceğe uygun hale getiriliyor. “Yapısal değişim”, hiç bitmeyen yenilenme, burada çok iyi bildiğimiz bir şey. Bir zamanlar taş kömürünün nakledildiği yer olan Duisburg'un en modern konteyner aktarma noktası, kara ve deniz taşımacılığı için yüksek düzeyde otomasyona sahip bir terminal, 125 milyon avroluk bir yatırımla inşa ediliyor.

Tesisin dünya çapındaki iç limanlar için teknolojik bir model olması amaçlanıyor. Yük trenlerinin rayları zaten mevcut ve ilk portal vinçler 23,5 hektarlık alana kurulmuş durumda. Terminal, fotovoltaiklerden rejeneratif olarak üretilen hidrojen ve diğer enerji depolama cihazlarına kadar yenilenebilir enerjilerin yardımıyla, büyük ölçüde iklime zarar vermeyecek şekilde enerji sağlamalıdır. Ve bu yıldan itibaren, yeni Duisburg Gateway Terminali aracılığıyla yalnızca endüstriyel ve ticari mallar değil, aynı zamanda tank konteynerlerinde amonyak, metanol ve diğer sentetik yakıtlar gibi sıvı, yenilenebilir enerji kaynakları da ithal ve ihraç edilecek. Bu amaçla tesiste ayrı bir alan oluşturulacak.





Duisburger Hafen AG'nin CEO'su Markus Bangen

Kaynak: Duisburger Hafen AG


Markus Bangen, yeni terminalden çok da uzakta olmayan, hisseleri Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine ve Duisburg şehrine ait olan liman işletmecisi Duisport'un genel merkezindeki ofisinde duruyor. Çin'e yaptığı iş gezisinden yeni dönen Duisburg Limanı başkanı, şirketin şu anda üzerinde çalıştığı birçok proje hakkında bilgi veriyor. Sıkıca el sıkışan yönetici de aynı derecede uygulamalı görünüyor. Dünyanın en büyük iç limanı, Duisburg Geçit Terminali inşaatı gibi diğer şirketlerle birlikte yeni bir enerji ekonomisinin rotasını belirliyor: “Bizim görüşümüze göre 'yeşil' amonyak, geleceğin enerji kaynaklarından tekidir. Yenilenebilir kaynaklardan üretilecek ve kullanılabilirliği ve dağıtımı şu anda güvence altına alınmış durumda” diyor Bangen. “Artan miktarlarda düzenli 'yeşil' amonyak ithalatının 2026/27'de başlaması bekleniyor.” Enerji sektörünün zaman ufkunda bu neredeyse yarından sonraki gün.


ayrıca oku


Dünyanın en büyük yüzer vinçlerinden biri olan






Almanya'nın “enerji geçişinin” tam olarak nasıl ve ne zaman sürdürülebilir bir sistem haline geleceği, yüzyılda bir görülen bu projenin başlangıcından 30 yıl sonra bile tamamen açık olmaya devam ediyor. Bugün kesin olan tek şey, ülkenin gelecekte de enerji ihtiyacının büyük bir kısmını, hatta belki de en büyük kısmını ithal etmek zorunda kalacağıdır. Ancak gelecekte bunlar artık kömür, ham petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar değil, dünyanın rüzgar ve güneş açısından zengin bölgelerinde yeşil elektrik kullanılarak elektroliz yoluyla üretilecek olan hidrojen olacak. Saf hidrojenin tankerlerle uzun mesafelere taşınması zor olduğundan, büyük enerji tüketicileri de amonyak ve metanol ithal etmeye hazırlanıyor. Çok zehirli ve patlayıcı bir kimyasal olan amonyak, nitrojen ve hidrojenden oluşur. Metanol, biyokütleden üretilen, karbona ek olarak çok miktarda hidrojen de içeren endüstriyel bir alkoldür. Bangen, “Geleceğin büyük miktarlarıyla birlikte, öncelikle 'yeşil' amonyak ortaya çıkacak” diyor, “rejeneratif olarak üretilen hidrojen ile atmosferde bulunan sınırsız nitrojenin birleşimi.”

Ruhr bölgesindeki çelik fabrikaları hidrojen kullanmak istiyor


Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişle sadece enerji endüstrisi değil, özellikle limanlar yeniden keşfediliyor; enerji tedariği için vazgeçilmez merkezler olmayı sürdürüyorlar, ancak en azından kısmen yeni bir altyapıya ihtiyaçları var. Bu sadece Avrupa'nın limanları için değil aynı zamanda Duisburg'un güç merkezi için de geçerlidir. Bangen, “Yeni bir enerji ekonomisi için her şeye ihtiyacımız var: boru hatları, demiryolu, iç su yolları ve hidrojen, amonyak, metanol ve diğer sentetik olarak üretilen yakıtların kamyonla taşınması” diyor. Örneğin Ruhr bölgesindeki çelik fabrikaları, ara ürün sünger demirin üretiminde bugün kullanılan koklaşabilir taş kömürünün yerine gelecekte büyük miktarda hidrojen kullanmak istiyor.


ayrıca oku


Hamburg lojistik şirketi BUSS Group'un sahibi Johann Killinger, Stade'deki LNG ithalat terminalinin başlatıcılarından ve yatırımcılarından biridir.






Bu hidrojen kısmen Avrupa'da, kısmen de ithal “yeşil” amonyağın nitrojen ve hidrojene bölünmesiyle üretilecek. Her durumda, Almanya ve komşu ülkelerinin bir hidrojen boru hattı ağına ihtiyacı var. Bangen, “Thyssenkrupp Steel'in 2028'den itibaren doğrudan indirgeme tesisleri için hidrojen elde etmek istediği hidrojen boru hatlarının inşasını destekliyoruz” dedi. “Her ne kadar bir boru hattı başlangıçta liman elleçleme açısından bize doğrudan fayda sağlamasa da, yeni bir enerji ekonomisinin genel sisteminin merkezi bir parçasıdır.” Ve Duisburg limanı da “Avrupa'nın merkezi merkezlerinden biri” olacak.

Ancak Duisburg liman patronu, eski bir bağlantının Almanya ve Avrupa'nın yeni enerji geleceği için de hayati önemde olacağından emin: Duisburg limanının Avrupa'nın en büyük limanı Rotterdam ile ve benzer şekilde Avrupa'nın ikinci büyük limanıyla yakın işbirliği. Anvers. Duisburg, Rotterdam ve Antwerp arasındaki bağlantılar bugün Avrupa'nın en önemli enerji akslarını oluşturuyor ve öyle de kalmalı. Hollanda Kralı Willem-Alexander, aralarında Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst'ün (CDU) da bulunduğu, bölgedeki hidrojen projeleri hakkında bilgilendirme gezisi için Kasım ayı ortasında Duisburg limanını ziyaret etti. Bu gün, Rotterdam'dan gelen bir iç gemi, Rheinkai Nord'a ilk kez bir biyo-amonyak yükünü boşalttı. Bangen, “Enerji tedariğinin kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılmasını ve sektörün gerekli adaptasyonunu Benelüks sanayi bölgesi ve Almanya olarak ancak birlikte yönetebiliriz ya da hiç yapamayız” diyor. “Dünya çapında tutarlı bir konum olarak algılanıyoruz.”


ayrıca oku


Anvers limanındaki “Hidrotug 1”, dünyanın hidrojen ve geleneksel yakıt kombinasyonuyla çalışan ilk römorkörüdür.






Belçikalılar ve Hollandalılar da buna aynı şekilde bakıyor. Ancak Rotterdam ve Antwerp limanları, hidrojen ekonomisi için altyapı oluşturma ve aynı zamanda karbondioksitin sıvı olarak ihraç edilebileceği boru hatları inşa etme konusunda Alman deniz ve iç limanlarından muhtemelen en az iki ila üç yıl ileridedir. kalıcı olarak yeraltında depolamak için Kuzey Denizi'ne gönderilir. Karbon yakalama ve depolama teknolojisi (CCS) adı verilen teknolojinin yardımıyla, büyük miktarlarda karbondioksit endüstriyel egzoz gazlarından ayrılacak, sıvılaştırılacak ve özellikle hidrojen kullanan üretim süreçlerinin iklim açısından nötr bir yönteme dönüştürülemediği durumlarda yeraltında biriktirilecek. önümüzdeki yıllar. Bu, çimento üretiminin yanı sıra, geçiş için de, karbonun metandan ayrıldığı bir işlemle doğal gazdan hidrojenin çıkarılması için de geçerlidir. Gelecekte bu sera gazının artık atmosfere salınmaması, bunun yerine çöp depolama alanlarına bırakılması gerekiyor.

Çevre dernekleri ve yeşiller CCS teknolojisine karşı


Almanya yıllardır karbondioksit depolama ve CCS teknolojisine kapılarını kapatmış durumda. Buna karşı çıkanların başında çevre derneklerinin yanı sıra Yeşiller de vardı. Ancak Şubat ayında Yeşil Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Almanya'daki ihraççıların gelecekte CCS teknolojisini kullanmalarına olanak sağlamak için federal hükümetin bakanlık oylamasına bir yasa tasarısı sundu.


Boudewijn Siemons, Rotterdam Limanı İdaresi Başkanı




Boudewijn Siemons, Rotterdam Limanı İdaresi Başkanı

Kaynak: Olaf Preuss


İlk CCS boru hattının döşenmesi için gereken borular halihazırda Rotterdam limanında. Hollandalı enerji şirketleri Gasunie ve EBN şu anda Rotterdam Limanı İdaresi ile birlikte “Porthos” projesini yürütüyor. Shell ve Air Liquide gibi şirketler, 2026'dan itibaren yılda toplam 2,5 milyon tona kadar karbondioksiti (CO₂) boru hattı aracılığıyla Rotterdam limanının yaklaşık 20 kilometre ötesindeki Kuzey Denizi'ndeki tamamen işletilen bir doğal gaz sahasına taşımak istiyor . Yıllık kapasitesi 22,5 milyon tona varan “Aramis” adında çok daha büyük bir CCS projesi halihazırda bir sanayi konsorsiyumu tarafından planlanıyor. Gasunie ise Rotterdam limanında 30 kilometrelik hidrojen boru hatları inşa etmeye başladı. Bu, Hollanda'da 1.200 kilometreye kadar uzunluğa sahip olacak gelecekteki hidrojen ağının ilk kısmıdır; ancak bu ağ tamamen yeniden döşenmeyecektir. Özellikle hidrojen, hatların dönüştürülmesinden sonra gelecekte mevcut doğal gaz boru hatlarından akacaktır.


ayrıca oku


Perşembe sabahı erken saatlerde “Ane Maersk” ilk kez Hamburg'daki Eurogate terminaline yanaştı.






Hollanda ayrıca karbondioksit ve hidrojen için gelecekteki boru hattı ağlarını Kuzey Ren-Vestfalya'ya bağlamak istiyor. Rotterdam'ın yeni liman patronu Boudewijn Siemons, “Gelecekte hidrojeni Kuzey Ren-Vestfalya'ya iletmek ve bunun tersine, Kuzey Ren-Vestfalya'dan sıvılaştırılmış karbondioksiti Rotterdam limanı üzerinden Kuzey Denizi'ne CCS projelerine getirmek istiyoruz” diyor. Liman idaresinin müdürü ve Rotterdam Limanı'nın eski geçici başkanı olan Siemons, Duisburg'u ve Ren nehri kıyısındaki limanlar arasındaki işbirliğini uzun yıllardan beri detaylı olarak tanıyor. “Anvers'ten Rotterdam'a ve Kuzey Ren-Vestfalya'ya kadar sanayi ve enerji bölgesi, mantığı ve altyapısı açısından tamamen entegre ve birbiriyle yakından bağlantılı” diyor. “Bu yüzden enerji sistemini dönüştürmek için yakın iş birliği yapmalı ve güçlerimizi birleştirmeliyiz.”


Rotterdam limanındaki Holland Hydrogen 1 elektrolizörünün modeli




Rotterdam limanındaki Holland Hydrogen 1 elektrolizörünün modeli

Kaynak: Olaf Preuss


Bunun için teknolojik önkoşullar uzun süredir mevcuttur. Örneğin Shell şu anda Rotterdam limanının genişleme bölgesindeki Maasvlakte 2'de Avrupa'nın en büyük hidrojen elektroliz tesisini inşa ediyor. “Holland Hydrogen 1” projesi 200 megavatlık bir üretime sahip olacak ve açık denizdeki rüzgar santrallerinden elde edilen elektrikle yılda yaklaşık 22.000 ton “yeşil” hidrojen üretebilecek. Ve bu sadece başlangıç: Siemons, Rotterdam limanının 2030 yılına kadar toplam on kat daha fazla kapasiteye (2.000 megawatt'a kadar elektroliz çıkışı) ulaşmayı hedeflediğini söylüyor.

Şimdi, özellikle Almanya'da, yeni enerji ağları için düzenleyici koşulların hâlâ oluşturulması gerekiyor. Duisport'un kurumsal gelişim ve strateji müdürü Alexander Garbar, “Katılan şirketler, Batı Almanya'da hidrojen boru hatlarının inşaatının 2026/2027'de başlayacağından eminler” diyor. “Geleceğin boru hattı ağının en büyük kısmı (yüzde 70 ila 80) özel olarak geliştirilmiş doğal gaz boru hatlarından oluşacak; gelecekteki gerekli hidrojen ağının geri kalan kısmı ise yeni inşa edilecek. Bu muhtemelen 2030'larda gerçekleşecek.” Federal hükümetin planladığı kapsamlı CO₂ stratejisi, CCS teknolojisi kullanılarak gelecekteki karbondioksit ihracatına ilişkin ayrıntılı planlama için hâlâ eksik: “Fakat biz varsayıyoruz ki” diyor Garbar, “”Duisburg limanının bir Sadece Kuzey Ren-Vestfalya'dan değil, Almanya'nın büyük bir kısmından karbondioksit ihracatının merkezi.”


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.