En Son Başbakan Kimdir ?

Akdemir

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin Son Başbakanı Kimdir?

Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir değişim yaşandı ve bu değişim, başbakanlık makamının son bulmasıyla sonuçlandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde başbakanlık makamı, ülkenin yürütme yetkisini temsil eden önemli bir rol üstlenmiştir. Ancak, 2018 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliğiyle birlikte başbakanlık makamı kaldırılmıştır. Bu yazıda, Türkiye'nin son başbakanı hakkında ayrıntılı bilgi verecek ve başbakanlık makamının kaldırılmasının ülkenin siyasi yapısına etkilerini ele alacağız.

Son Başbakan Kimdir?

Türkiye’nin son başbakanı Binali Yıldırım’dır. 28 Mayıs 2016 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından başbakan olarak atanmıştır. Yıldırım, başbakanlık görevine başlamadan önce uzun yıllar Türkiye’nin ulaştırma, denizcilik ve iletişim bakanlıklarını yapmıştır. Eğitim hayatı ve siyasi kariyeriyle Türkiye’nin önemli figürlerinden biri olarak tanınmıştır.

Binali Yıldırım’ın Siyasi Kariyeri

Binali Yıldırım, 1955 yılında Erzincan’da doğmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli işlerde çalışmıştır. 1994 yılında AKP’nin kurucu lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında siyaset sahnesine adım atmıştır. 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel seçimleri kazanmasının ardından Ulaştırma Bakanı olarak atanmış ve bu görevde Türkiye’nin ulaşım altyapısının gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.

Yıldırım’ın ulaştırma bakanlığı dönemi, Türkiye’nin otoyol ağının genişlemesi, hava limanlarının modernizasyonu ve demiryolu projelerinin ilerlemesi gibi birçok büyük projeyi kapsar. Özellikle Marmaray Projesi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projeler, Yıldırım’ın bakanlık döneminde gerçekleştirilen önemli işlerden bazılarıdır.

Başbakanlık Görevine Başlama

Başbakanlık görevine başladığı 28 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Yıldırım, Türkiye’nin iç ve dış politikalarında çeşitli reformlara imza atmıştır. Bu dönemde, iç güvenlik sorunları, terörle mücadele ve ekonomik reformlar gibi birçok önemli konu ele alınmıştır. Ayrıca, Yıldırım, başbakanlık süresince partisi AKP’nin seçim başarılarını devam ettirme ve hükümetin siyasi istikrarını sağlama hedeflerine odaklanmıştır.

Yıldırım’ın başbakanlık dönemi, aynı zamanda Türkiye’nin 2017 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu sürecine de tanıklık etmiştir. Bu referandum, Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim biçiminde köklü değişiklikler getirmiş ve başbakanlık makamının kaldırılmasını içeren bir dizi değişikliği beraberinde getirmiştir.

Başbakanlık Makamının Kaldırılması

2018 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte başbakanlık makamı kaldırılmıştır. Bu değişiklik, Türkiye Cumhuriyeti’nin yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesiyle sonuçlanmıştır. Anayasa değişikliği, ülkenin siyasi sisteminde önemli bir dönüşüm sürecini başlatmış ve yürütme yetkilerini daha merkezi bir noktada toplamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Yeni anayasa değişikliğiyle birlikte, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yürürlüğe girmiştir. Bu sistem, yürütme yetkilerini Cumhurbaşkanına vererek başbakanlık makamını kaldırmış ve Türkiye’nin siyasi yönetim modelini parlamenter sistemden başkanlık sistemine dönüştürmüştür. Cumhurbaşkanı, hem devletin başı hem de hükümetin başı olarak yetkilerini kullanmaktadır.

Sonuç ve Etkiler

Binali Yıldırım’ın son başbakan olarak görev süresi, Türkiye’nin siyasi yapısındaki önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemi temsil etmektedir. Başbakanlık makamının kaldırılması, Türkiye’nin yürütme yetkilerini daha merkezileştiren bir yönetim sistemine geçişi simgelerken, ülkenin siyasal tarihinde köklü bir dönüşüm anlamına gelmiştir.

Başbakanlık makamının kaldırılması, siyasi yapının dinamiklerini değiştirmiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye’nin yönetim biçiminde radikal bir değişim yaşanmıştır. Bu değişim, Türkiye’nin siyasi sisteminin daha fazla merkeziyetçi bir yapıya kavuşmasını sağlamış ve yürütme yetkilerini daha tek bir kişide toplamıştır.

Sonuç olarak, Türkiye’nin son başbakanı Binali Yıldırım’ın görev süresi, başbakanlık makamının tarih sahnesinden silinmesiyle sonuçlanan bir dönemin son temsilcisi olmuştur. Türkiye’nin siyasi yapısında yaşanan bu değişim, ülkenin gelecekteki yönetim biçimini belirleyecek önemli adımları içerirken, başbakanlık makamının son bulmasıyla birlikte yürütme yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı makamına devredilmesi süreci tamamlanmıştır.