Dolaylı Tümleç Ne Demek Tdk ?

Akdemir

Global Mod
Global Mod
Dolayl Tumlec Nedir?

Dolayl tumlec, bir cumlenin oznesi veya nesnesi gibi cumlenin temel ogelerinden biri degildir. Ancak, cumlenin tamamlanmasna yardmc olan ve cumlenin fiil eylemi tarafndan etkilenen bir ogedir. Genellikle "kime?", "neye?" sorularn yantlar. Turk Dil Kurumu (TDK) tarafndan da acklanan dolayl tumlec, cumlede bulunan fiil eyleminin etkisine maruz kalan ve bu eylemin yoneldigi kisi veya seyi belirtir.

Dolayl Tumlec Nasl Kullanlr?

Dolayl tumlec, cumlenin fiil eyleminin etkisine maruz kalan kisiyi veya seyi belirtmek icin kullanlr. Genellikle "kime?", "neye?" sorularn yantlar. Ornegin, "Ona hediye aldm." cumlesinde "ona" kelimesi dolayl tumleci temsil eder ve hediye alnan kisiyi belirtir.

Dolayl Tumlec Ornekleri

1. Kitab arkadasma verdim.

2. Ogluma yeni bir bisiklet aldm.

3. Babam bana surpriz bir dogum gunu partisi hazrlad.

TDK'nin Dolayl Tumlec Hakkndaki Tanm

Turk Dil Kurumu (TDK), dolayl tumleci "fiilin etkisine ugrayan, fiilin yonelik oldugu, fiilin isledigi kisi veya seyi gosteren sozcuk veya sozcuk grubu" olarak tanmlar. Bu tanm, dolayl tumlecin cumlenin fiil eylemi tarafndan etkilenen kisiyi veya seyi belirttigini ackca belirtir.

Dolayl Tumlecin Onemi

Dolayl tumlec, cumledeki fiil eyleminin etkisine ugrayan kisiyi veya seyi belirtmek icin kullanlr. Bu nedenle, bir cumlenin anlamn tamamlamak ve belirsizligi gidermek icin onemlidir. Dolayl tumlec olmadan, cumle eksik kalr ve anlam tam olarak ifade edilemez.

Dolayl Tumlec ve Fiil Eylemi Iliskisi

Dolayl tumlec, cumlenin fiil eylemi tarafndan etkilenir ve genellikle fiilin yoneldigi kisiyi veya seyi belirtir. Dolayl tumlec, cumlenin oznesi veya nesnesi gibi cumlenin temel ogelerinden biri degildir, ancak cumlenin anlamn tamamlamak icin gereklidir.

Dolayl Tumlec ve Yaps

Dolayl tumlec, cumlenin fiil eyleminin etkisine maruz kalan kisiyi veya seyi belirtmek icin kullanlan bir yapdr. Turkcede, dolayl tumlec genellikle fiil eyleminden sonra gelir ve "kime?", "neye?" sorularn yantlar. Ornegin, "Babam bana surpriz bir dogum gunu partisi hazrlad." cumlesinde "bana" kelimesi dolayl tumleci temsil eder ve surpriz dogum gunu partisinin alcsn belirtir.

Sonuc

Dolayl tumlec, bir cumlenin oznesi veya nesnesi gibi cumlenin temel ogelerinden biri degildir, ancak cumlenin anlamn tamamlamak icin gereklidir. Turk Dil Kurumu (TDK), dolayl tumleci, fiilin etkisine ugrayan, fiilin yonelik oldugu kisiyi veya seyi belirten bir yap olarak tanmlar. Dolayl tumlec, cumlenin fiil eylemi tarafndan etkilenen kisiyi veya seyi belirtmek icin kullanlr ve cumlenin anlamn tamamlar. Dolayl tumlec, Turkce dilbilgisinin onemli bir bilesenidir ve cumle yaplarn anlamak icin onemlidir.