
XR nedir? Genişletilmiş Gerçeklik açıkladı
XR (Genişletilmiş Gerçeklik olarak da bilinir), teknoloji endüstrisinde popüler bir terim haline geliyor ve Apple ve Meta gibi şirketlerle ilgili konuşmalarda bundan bahsedildiğini duymuş olabilirsiniz.
Ancak XR aslında neyi ifade ediyor ve AR ve VR gibilerinden farkı nedir? Bu kılavuzu her şeyi açıklamak için oluşturduk, bu yüzden yanan sorularınızı yanıtlamak için okumaya devam edin.
XR nedir?
XR, Genişletilmiş Gerçeklik anlamına gelir ve AR (Artırılmış Gerçeklik), VR (Sanal Gerçeklik) ve MR (Karma Gerçeklik) dahil olmak üzere çok çeşitli teknolojileri kapsayan bir şemsiye terimdir.
Karma gerçeklik işlevselliğine izin veren yerleşik kameralar içeren VR kulaklıkları artık daha sofistike hale geldiğinden, şirketler bunun yerine “XR kulaklık” terimini benimsemeye başladı. Bu, kulaklıkların yalnızca VR deneyimlerinden daha fazlasını yapabileceğini vurgular.
Bunun güzel bir örneği Vive XR Elite’dir. Önceki Vive kulaklıkları çoğunlukla VR ile sınırlıyken, yeni başlığın renkli bir geçişi var. Bu, etkileşimde bulunabileceğiniz sanal nesneleri ve karakterleri görmeye devam ederken çevrenizi görebileceğiniz anlamına gelir – bu, karma gerçeklik olarak bilinir.
Ancak Vive XR Elite’i karma gerçeklik başlığı olarak adlandırmak, bu kulaklığın aynı zamanda çok sayıda VR oyunu ve uygulamasını da desteklediğini vurgulamaz. Sonuç olarak Vive, bunun yerine daha açık uçlu ‘XR’ terimini kullanmaya karar verdi.
XR, kulaklıklarla sınırlı değil. Artırılmış gerçeklik aynı zamanda XR’nin bir alt kümesi olduğundan, bu, Pokemon Go gibi akıllı telefon uygulamalarının XR şemsiyesi altına girdiği anlamına gelir.
XR çok geniş bir cihaz ve yazılım yelpazesini kapsadığından, genellikle yalnızca bir bütün olarak sektöre atıfta bulunulurken kullanılır. Ancak giderek daha fazla cihazın hem VR hem de MR’dan (ve potansiyel olarak AR’den) yararlanmaya başlamasıyla, gelecekte “XR kulaklık” terimini kullanan daha fazla şirket görmemiz muhtemeldir.