
Ne Çalıştığınızı Gerçekten Hatırlamak için ‘Parçalama’ Yöntemini Kullanın
Okuldayken ders çalışmak gerekli bir acıdırbu yüzden bunu yapmak için pek çok yol geliştirdik. Herkes farklı şekilde öğrenir, ancak bazı yöntemler diğerlerinden daha güvenilirdir. Örneğin, “parçalama”, psikolojideki en büyük beyinlerin yemin ettiği gerçek bir psikolojik numaradır. Yaklaşan büyük bir ders çalışma seansınız varsa bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır.
parçalama nedir?
İşte Amerikalının yaptığı Psikolojik Dernek diyor: Yığınlama, “zihnin büyük bilgi parçalarını kısa süreli bellekte tutması daha kolay olan daha küçük birimlere (parçalara) ayırma işlemidir. Bu yeniden kodlamanın bir sonucu olarak, bellekteki bir öğe (örneğin, bir anahtar kelime veya anahtar fikir) birden çok başka öğeyi (örneğin, ilişkili noktaların kısa bir listesi) temsil edebilir.”
BAslında, kısa süreli belleğinizin depolayabileceği birim sayısına ilişkin belirli bir kapasitesi vardır ve bu kapasite oldukça düşüktür, beş ile dokuz arasında değişir, ancak birimlerin kendileri istediğiniz kadar karmaşık olabilir. APA, “hatırlanan parçaların tam sayısı, her bir parçanın boyutuna veya her bir parçanın içerdiği alt birimlere bağlıdır” diyor.
Her parça bir koleksiyondur adet kelimeler, sayılar veya tümcecikler gibi ilgili bilgiler. Buradaki anahtar, birbirleriyle ilişkili olmaları gerektiğidir, ancak Olumsuz diğer parçalarla çok ilgili. Yığınlama, ilgili bilgi parçalarını gruplandırmakla ilgilidir, böylece o beş ila dokuz birimlik çerçevede kalabilirsiniz.
Muhtemelen gerçek hayatınızda bir şeyleri hatırlamak için yığınlamayı zaten kullanıyorsunuzdur. Telefon numaranızı düşünün. Muhtemelen alan kodunuza, ilk üç haneye ve son dört haneye göre sıralamışsınızdır. 10 sayıdan oluşan bir diziyi hatırlamak zordur; daha küçük basamaklardan oluşan üç “parçayı” hatırlamak daha az zordur.
Peki parçalar halinde nasıl çalışılır?
Ezberlemeniz gereken şeylere bakın ve bunları birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarına göre gevşek bir şekilde kategorilere ayırmaya başlayın. Bunun hakkında olması gerekmiyor içerik, herhangi biri. 20 kelime veya kavramı ezberlemeniz gerekiyorsa, onları anlamlarına göre gruplandırmanız gerekmez; benzer seslere, aynı harfle başlamalarına veya ne isterseniz ona göre gruplandırabilirsiniz.
Yeni bir kağıt üzerinde, kelimeleri veya kavramları birlikte listeleyerek ve birimler arasında birkaç boşluk atlayarak kendi parçalarınızı oluşturun. Buradan, her yığından bilgi kartı setleri oluşturabilir veya bir anımsatıcı araç oluşturmak için her ifadenin ilk harfini kullanabilirsiniz. Her kelimenin ilk harfinin hatırlamanız gereken şeylerden birinin ilk harfine karşılık geldiği bir akrostiş deneyin. Rakamlarla daha iyi düşünürseniz, kelimelerinizi veya kavramlarınızı içlerinde kaç harf olduğuna göre gruplandırmayı deneyin.
Her seti veya parçayı ayrı ayrı inceleyin. Bu olmasa da miktarını parçalamak içerik, benzer özelliklere sahip gruplar halinde olması, hepsini bir arada hatırlamanıza yardımcı olur, ve gerçek malzemenin ne kadarını koruduğunuza şaşıracaksınız.