
LTPO 3.0 nedir ve paraya değer mi?
2023’teki çoğu akıllı telefon, ister 90 Hz, 120 Hz, hatta 165 Hz olsun, bir tür yüksek yenileme hızı sunuyor, ancak bu genellikle genel pil ömrü pahasına gerçekleşti.
Güç verimliliğini önemli ölçüde artırırken tüketicilerin beklediği pürüzsüz performansı sunmaya devam eden LTPO 3.0 AMOLED ekranların piyasaya sürülmesiyle her şey değişecek.
Bu, iPhone 14 Pro, OnePlus 11 ve Samsung Galaxy S23 Ultra dahil olmak üzere birçok 2022 ve 2023 amiral gemisinde önemli bir özelliktir, ancak LTPO 3.0 tam olarak nedir ve gerçekten standart AMOLED panellerden daha iyi midir?
LTPO 3.0 ekranları hakkında bilmeniz gereken her şeyi burada açıklıyoruz.
LTPO 3.0 nedir?
LTPO 3.0, belirli üst düzey akıllı telefonlarda bulunan LTPO teknolojisinin en son sürümüdür. Özetle teknoloji, grafik denetleyicisi ile GPU arasında ek bir bileşene ihtiyaç duymadan ekranların yenileme hızları arasında dinamik olarak geçiş yapmasına olanak tanır. İlk LTPO ekranları 10Hz-120Hz ile sınırlıyken, daha yeni LTPO 2.0 ve LTPO 3.0, 1Hz-120Hz desteği sunuyor.
Bu, muhtemelen bir akıllı telefondaki en büyük güç kaynağı olan ekranın enerji verimliliğini büyük ölçüde artırma potansiyeline sahiptir. Bu, örneğin, statik görüntülere bakarken ekranın yenileme hızını otomatik olarak düşürmesine ve menülerde gezinirken veya ekstra karelerin her zaman hoş karşılandığı oyunlar oynarken anında 90 veya hatta 120 Hz’e yükselmesine olanak tanır.
Her zaman açık bir ekran gibi öğeleri görüntülerken 1 Hz’e kadar düşebilir ve panelin enerji verimliliğini büyük ölçüde artırır.
Bağlam açısından, standart OLED paneller, daha fazla güç kullanan ek bir bileşen takılmadan yenileme hızlarının dinamik olarak ayarlanmasına izin vermez. Bulacağınız birçok telefonun 60Hz, 90Hz ve 120Hz arasında geçiş yapmasının ana nedeni budur, oysa LTPO ekranları 1Hz’den 120Hz’e kadar herhangi bir aralıkta olabilir.

Bir LTPO ekranı, standart bir OLED akıllı telefon ekranından farklı mıdır?
LTPO, teknik olarak OLED’in değiştirilmiş bir versiyonudur, ancak ikisi farklıdır. Bahsedildiği gibi, standart OLED paneller, grafik denetleyici ile GPU arasında ek bir bileşen olmadan yenileme hızını dinamik olarak ayarlayamazken, LTPO ekranların bu bileşene ihtiyacı yoktur.
Bu, LTPO ekranlarının oluşturulma biçimine ve daha spesifik olarak kullanılan arka plan türüne bağlıdır. Bağlam açısından, arka panel temel olarak her bir pikselin nasıl davrandığını kontrol eder ve TFT’ler olarak bilinen ince film transistörlerinden oluşur. LTPO ekranlar, düşük sıcaklıkta polikristalin silikon (LTPS) TFT’ler ve indiyum galyum çinko oksit (IGZO) TFT’lerin bir kombinasyonundan yapılır; birincisi gelişmiş enerji verimliliği sağlarken, ikincisi dinamik yenileme hızı sağlar.
Bir LTPO ekranının faydaları nelerdir?
Bahsettiğimiz gibi, standart bir OLED ekran yerine LTPO ekran kullanmanın ana avantajı, özellikle yüksek yenileme hızlı ekranlarda gelişmiş güç verimliliğidir. OLED panellerin LCD’lerden daha pil dostu olduğu hala doğru, ancak LTPO bunu bir adım öteye taşıyor.
Geliştirilmiş teknoloji, her zaman açık ekran kullanımdayken pil dostu 1Hz’e düşme ve sağlamak için anında 120Hz’e çıkma özelliğiyle, ekranın ekranda olup bitenlere bağlı olarak yenileme hızını dinamik olarak ayarlamasına olanak tanır. hızlı bir ekranın pürüzsüz, duyarlı hissi. Bu, sürekli olarak 120 Hz’de işleyerek pili zorlamadan yüksek yenileme hızının keyfini tam olarak çıkarmanıza olanak tanır.