
İşte En Yaygın Kanserler İçin Ne Zaman Taranmanız Gerekiyor?
Çoğumuz kendimizi iyi hissettiğimizde ve yeni bir sezon başladığında kanseri düşünmek istemiyoruz. Ted Kement Ancak doktorunuzla konuşmak ve tarama yaptırmak (“kanser hakkında düşünmek” olarak da bilinir) riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Şiddeti testis kanseri gibi %97 hayatta kalma oranı olan kanserlerden mezotelyoma gibi “işlerinizi düzene sokan” kanserlere kadar değişen 200’den fazla kanser türü vardır. Bilim, bu korkunç hastalık grubunu tedavi etme yönünde büyük ilerleme kaydederken, erken teşhis, sahip olduğumuz en güçlü silahlardan biri olmaya devam ediyor. Aşağıda, tavsiyelere dayalı olarak en yaygın kanser türleri için ne zaman taranmanız gerektiğine ilişkin bir kılavuz bulunmaktadır. arasında Amerikan Kanser Topluluğu.
Bunlar kapsamlı tarama önerileridir, bu nedenle bu testler yalnızca birkaç yaygın kanser türünü saptar. Hepimiz birer bireriz, dolayısıyla hangi tür kanser için ne sıklıkta taranmanız gerektiği sağlık geçmişinize ve diğer risk faktörlerine bağlıdır—endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşun.
21 ila 29 yaş arası kişiler için önerilen kanser taramaları
Cilt kanseri: Cilt kanseri için kendi erken testinizsiniz. Yaşınız ne olursa olsun, düzenli olarak, belki ayda bir, garip şişlikler, benler ve diğer rahatsızlıklar için cildinizi kontrol etmeli ve hayatınızın geri kalanında buna devam etmelisiniz. Endişelerinizi doktorunuza veya dermatoloğunuza bildirin. İşte bir cilt kanseri kendi kendine kontrolünün nasıl yapılacağına dair ayrıntılı rehber. Cilt Kanseri Vakfı gibi bazı kuruluşlar öğüt vermek doktordan yıllık kontrol yaptırıyor ama var resmi tavsiye yok ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü’nden.
Kolon kanseri: Ailede hastalık öyküsü, genetik bozukluk veya diğer faktörler nedeniyle kolon kanseri için ortalama riskten daha yüksekseniz, 20’li yaşlarınızda kolon kanseri taraması yaptırmanız gerekebilir. Hangi tür testin sizin için doğru olduğu konusunda doktorunuzla konuşun. Yüksek risk faktörlerine sahip değilseniz, muhtemelen yaşlanana kadar bir tarama gerekli değildir.
Meme kanseri: Meme kanseri riskiniz ortalamanın üzerindeyse, tarama yaptırmanız gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla konuşun, ancak değilseniz, şimdilik mamografiyi atlayabilirsiniz.
G/O Media komisyon alabilir

$$$
2 Milyon Dolarlık Bulmaca
Bir milyon dolar kazanın
2 Milyon Dolarlık Bulmacalar, sonunda bir QR kodu gösteren 500 parçalık yapbozlardır. Daha sonra ne kadar para kazandığınızı ortaya çıkarmak için bu kodları tarayabilirsiniz.
Rahim ağzı kanseri: Rahim ağzınız varsa 25 yaşından itibaren rahim ağzı kanseri kontrolü yaptırmalısınız. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, bundan sonra her beş yılda bir birincil HPV testi yaptırmalısınız. Bu mümkün değilse, her üç yılda bir pap testi yaptırmalısınız.
30 ila 39 yaş arası kişiler için önerilen kanser taramaları
Kolon kanseri: Yüksek risk altında değilseniz, kolon kanseri taramasını 30’lu yaşlarınızda erteleyebilirsiniz, ancak emin olmak için doktorunuzla konuşun.
Meme kanseri: Yüksek risk altında değilseniz, muhtemelen 30’larınızda meme kanseri testi yaptırmanıza gerek yoktur, ancak doktorunuzla konuşun.
Rahim ağzı kanseri: Testin türüne bağlı olarak her üç ila beş yılda bir test yaptırmaya devam edin.
40 ila 49 yaş arası kişiler için önerilen kanser taramaları
Kolon kanseri: Çoğu insan için, 40’lı yaşlarınız kanser taramalarının yapıldığı zamandır. Gerçekten devam et. Daha yüksek bir risk altında değilseniz, ilk kolon kanseri taramanız için önerilen yaş 45’tir. Bu, 50 yıllık önceki önerilerden bir değişikliktir. Ne sıklıkta ve ne tür bir test yapılacağına gelince, bu sizin kişisel risk faktörlerinize bağlıdır. Bazı insanlar için, dışkı testi ile on yılda bir yapılan bir şeydir. Diğerleri için daha sık kolonoskopi. Doktorunuzla konuşun ve kontrol edin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri daha fazla bilgi için.
Meme kanseri: Amerikan Kanser Derneği’ne göre, “40 ila 44 yaş arasındaki kadınlar, isterlerse yıllık meme kanseri taramasına mamografi ile başlama seçeneğine sahip olmalıdır.” 45 yaşına geldiğinde, her yıl bir mamografi çekmelisin.
Rahim ağzı kanseri: Testin türüne ve kişisel risk faktörlerinize bağlı olarak her beş veya üç yılda bir kontrol edilmeye devam edin.
50 ila 64 yaş arası kişiler için önerilen kanser taramaları
Kolon kanseri: Doktorunuzun tavsiyesine göre düzenli olarak kolon kanseri testi yaptırmaya devam edin.
Akciğer kanseri: Akciğer kanseri testi yaptırıp yaptırmamanız, sigara içip içmediğinize ve ne kadar sigara içtiğinize bağlıdır. Şu anda sigara içiyorsanız veya yakın zamanda sigarayı bıraktıysanız, muhtemelen test yaptırmalısınız. 20 paket/yıl sigara içme öykünüz varsa (yani 20 yıl boyunca günde bir paket sigara içtiyseniz), muhtemelen test yaptırmalısınız. Akciğer kanseri testinin iyi bir fikir olup olmadığı konusunda doktorunuzla (ve sigorta şirketinizle – bunu her zaman kapsamazlar) konuşun.
Meme kanseri: Genellikle memesi olan kişilerin her yıl 50’li yaşlarının ilk yarısında mamografi çektirmesi gerekir. 55 yaşını doldurduktan sonra, bireysel risk faktörlerinize bağlı olarak iki yılda bir bu sayıyı bire düşürebilirsiniz.
Rahim ağzı kanseri: Her üç ila beş yılda bir kontrol edilmeye devam edin, serviks sahipleri.
Prostat kanseri: Prostatınız varsa, prostat kanseri testi yaptırmanın artıları ve eksileri hakkında doktorunuzla konuşun, böylece prostat kanseri testi yaptırmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.
65 yaş ve üstü kişiler için önerilen kanser taramaları
Akciğer kanseri: Akciğer kanseri testi yaptırmanızın önerilip önerilmediği, sigara içme geçmişinize bağlıdır.
Meme kanseri: Risk faktörlerinize bağlı olarak, iki yılda bir mamografiye ihtiyacınız olabilir, ancak isterseniz daha sık olmayı seçebilirsiniz.
Rahim ağzı kanseri: İyi haberler! Son 10 yıldır düzenli olarak rahim ağzı kanseri testi yaptırıyorsanız ve sonuçları normalse, 65 yaşına geldiğinizde rahim ağzı kanseri testi yaptırmayı bırakabilirsiniz.
Prostat kanseri: İyi bir kanser varsa (ve yoksa), prostat kanseri olur. Genellikle yavaş büyür, yaşamı tehdit etmez ve genellikle zarar vermez, bu nedenle test edilmek kişisel bir karardır. Amerikan Kanser Derneği’ne göre, “En az 10 yıl daha yaşamayı bekleyebilecek erkekler, prostat taramasının artıları ve eksileri hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşmalıdır”. Bu soğukkanlı bir matematik ama kanser duygusal değil.