
ChatGPT nedir? AI metin oluşturucunun açıklaması
Son zamanlarda internette geziniyorsanız, muhtemelen ChatGPT’yi duymuşsunuzdur. Chatbot tarafından yazılan metni bilmeden bile okumuş olabilirsiniz.
ChatGPT’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve ChatGPT Plus ile en yeni ChatGPT-4 modelindeki yenilikleri açıklamak için bu kılavuzu bir araya getirdik.
ChatGPT nedir?
ChatGPT, yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından oluşturulan ve ilk olarak Kasım 2022’de piyasaya sürülen bir sohbet robotudur. ChatGPT adı, Chat Generative Pre-trained Transformer anlamına gelir.
ChatGPT, bir isteme yanıt olarak konuşma metni oluşturmak için tasarlanmıştır. Bir diyalog formatını takip eder, yani diğer şeylerin yanı sıra takip eden soruları yanıtlayabilir, hataları kabul edebilir, yanlış öncüllere meydan okuyabilir ve uygunsuz istekleri geri çevirebilir.
Chatbot, diğer şeylerin yanı sıra soruları yanıtlamak, kopya oluşturmak, deneme taslakları oluşturmak, kodda hata ayıklamak ve hikayeler oluşturmak için kullanılabilir. Bunu bağlamına oturtmak gerekirse, muhtemelen bu 500 kelimelik kılavuzu birkaç saniye içinde çalkalayarak hazırlayabilirdi.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu durum, okullarda ve üniversitelerde intihal ile gazetecilik ve metin yazarlığı gibi sektörlerdeki işlerin geleceği konusunda haklı endişelere yol açtı.
Model bu noktada hiçbir şekilde mükemmel değil, ancak bir insanın alacağı sürenin çok daha kısa bir bölümünde etkileyici sonuçlar üretiyor ve muhtemelen zaman geçtikçe daha akıllı hale geliyor. Bu, özellikle uygulamadan habersiz olanlar için, bir makalenin veya bir kopyanın bir kişi tarafından mı yoksa yapay zeka modeli tarafından mı yazıldığını tespit etmeyi zorlaştırabilir.

ChatGPT nasıl çalışır?
Yakın zamana kadar ChatGPT, OpenAI’nin GPT-3.5 derin öğrenme dil modelinin ince ayarlı bir versiyonuna dayanıyordu. Chatbot, bir istem için ayrıntılı bir yanıt vererek talimatları takip etmek üzere eğitilmiş bir model olan InstructGPT’nin kardeş modeli olarak kabul edilir.
ChatGPT modeli, İnsan Geri Bildiriminden Güçlendirmeli Öğrenim veya RLHF adlı bir yöntem kullanılarak eğitildi. Bu, insan yapay zeka eğitmenlerinin hem kullanıcı hem de yapay zeka asistanı rollerini oynadıkları konuşmalar sağladığı anlamına gelir. AI eğitmenleri, “AI” yanıtlarını model tarafından yazılmış gerçek önerilere dayandırdı ve ardından yeni diyalog, OpenAI’nin InstructGPT veri seti ile karıştırıldı.
Ardından şirket, yapay zeka eğitmenlerinin sohbet robotuyla yaptığı konuşmaları alarak ve yapay zeka eğitmenlerinin farklı yanıtları en iyiden en kötüye doğru sıralamasını sağlayarak bir ödül modeli oluşturdu.
OpenAI kısa süre önce ChatGPT-4 ile ChatGPT için büyük bir güncelleme başlattı.
Yapay zeka sohbet robotunun en yeni sürümü, şirketin “OpenAI’nin derin öğrenmeyi artırma çabasındaki en son kilometre taşı” olarak tanımladığı OpenAI’nin GPT-4 modelini temel alıyor.
Microsoft’un en son Bing sürümünü denediyseniz, ChatGPT-4’ün neler yapabileceğini zaten biliyor olabilirsiniz. Kısaca söylemek gerekirse, güncelleme artık ABD baro sınavı için sınava girenlerin ilk %10’u arasına giriyor. ChatGPT-3.5 en alttaki %10’daydı.
ChatGPT-4’ün önceki sürüme göre zararlı tavsiyelerde bulunma olasılığı da %82 daha düşüktür.
Belki de en etkili güncelleme, ChatGPT-4’ün artık resim girişini desteklemesidir, yani kullanıcılar resim gönderebilir ve metin yanıtları alabilir. Bu teknolojinin harika bir kullanımı, OpenAI’nin görme engelli kişilerin ChatGPT’ye bir fotoğraf çekip göndererek neye baktıklarını bilmelerine yardımcı olmak için ortaklık kurduğu Be My Eyes uygulamasıdır.
ChatGPT-4’ün ChatGPT-3.5 ile karşılaştırması hakkında daha fazla bilgi edinmek için konuyla ilgili karşılaştırmalı kılavuzumuza göz atmayı unutmayın.
ChatGPT ücretsiz mi?
ChatGPT, OpenAI’nin araştırma ön izlemesinin bir parçası olarak ücretsizdir. Bunun nedeni, şirketin chatbot’un güçlü ve zayıf yönleri hakkında bir fikir edinmek için kullanıcı geri bildirimi toplamaya çalışmasıdır.
OpenAI, web sitesinde modelin bazı sınırlamalarının bir listesini paylaştı; bunlar arasında bazen kulağa makul gelen ancak anlamsız cevaplar üretmek, bir yanıt oluşturmak için bir sorunun yeniden ifade edilmesini gerektirmek, belirli ifadeleri aşırı kullanmak, belirsiz sorgular için açıklayıcı sorular sormamak ve sergilemek yer alıyor. önyargılı davranış
Bunu göz önünde bulundurarak, ChatGPT’nin yanıtlarının kusursuz olmasını beklememelisiniz ve muhtemelen bot ile oluşturduğunuz herhangi bir metni yeniden okumak isteyeceksiniz.
OpenAI ayrıca ChatGPT Plus adlı ücretli bir ChatGPT sürümü sunar. Ayda 20 ABD doları karşılığında şirket, sohbet botuna genel erişim (yoğun zamanlarda bile), daha hızlı yanıt süreleri ve yeni özelliklere ve güncellemelere öncelikli erişim sunuyor.
Ancak, bu premium katmanla ChatGPT’den daha karmaşık veya gelişmiş yanıtlar almayı beklememelisiniz. Avantajlar bir yana, ücretli kullanıcılar, ücretsiz kullanıcılar için zaten mevcut olan aynı yapay zekaya ve standart özelliklere erişim elde eder.
ChatGPT’yi hemen denemek için chat.openai.com adresine gidebilirsiniz.