
Bir masaüstü bir dizüstü bilgisayardan daha mı iyi?
M2 Pro veya M2 Max Apple Silicon yonga setleri içeren MacBook Pro 2023, güçle doludur. Ancak bir dizüstü bilgisayarın sunduğu taşınabilirlik için herkesin fazladan ödeme yapması gerekmez.
Apple ayrıca, Mart 2022’den beri piyasada bulunan güçlü Mac Studio’yu da sunuyor ve Apple, bunun bir kişisel bilgisayarda şimdiye kadar kullanılan en güçlü çipe sahip olduğunu iddia ediyor.
Gerçekten nasıl biriktiklerini görmek için bu iki cihaza daha yakından bakmak istedik. MacBook Pro ve Mac Studio arasındaki bazı önemli farkları öğrenmek için okumaya devam edin.
Dizüstü ve Masaüstü
Bu donanım parçaları arasındaki temel fark, Mac Studio’nun bir masaüstü, MacBook Pro’nun ise bir dizüstü bilgisayar olmasıdır. Bu sadece her cihazın farklı özelliklere sahip olduğu anlamına gelmez, aynı zamanda farklı kullanım durumlarına uygun olacağı anlamına da gelir.
MacBook Pro, 14 inç ve 16 inç varyasyonlarıyla gelen Mac Studio’dan çok daha taşınabilir. Bir dizüstü bilgisayar olduğu için, 3024×1964 yerel çözünürlüğe sahip bir Liquid Retina XDR paneline sahip bir ekrana sahiptir. Ayrıca 1.000.000:1 kontrast oranı ve 1.600 nitlik HDR tepe parlaklığı ile yaratıcı profesyoneller için fazlasıyla uygun olan yeterince geniş bir renk gamına sahiptir.

Mac Studio bir masaüstü bilgisayar olduğundan, bir monitörle eşleştirilmesi gerekecektir. Apple, Mac Studio Display’i Mac Studio ile aynı zamanda piyasaya sürerek kullanıcılara bunları eşleştirme şansı verdi, ancak Mac Studio, piyasadaki hemen hemen tüm diğer monitörlerle de eşlenebiliyordu.
Mac Studio, MacBook Pro’dan daha fazla bellekle yapılandırılabilir, ikincisi 128 GB ve önceki sadece 98 GB belleğe sahiptir. Depolama açısından her ikisi de 8 TB’a kadar yapılandırılabilir ve her ikisi için de en düşük seçenek 512 GB’dir.
Mac Studio’da çok daha fazla bağlantı noktası bulunur
Mac Studio bir masaüstü olduğundan, MacBook Pro’dan daha geniş bir bağlantı noktası seçimine sahip olması mantıklıdır. MacBook Pro, bir SDXC kart yuvası, HDMI bağlantı noktası, 3,5 mm kulaklık girişi ve bir MagSafe 3 bağlantı noktasıyla birlikte gelir. Ayrıca şarj ve DisplayPort destekli üç adet Thunderbolt 4 USB-C bağlantı noktasına sahiptir.

Bu seçim göze çarpacak bir şey olmasa da, Mac Studio onu sudan çıkarır. Altı adede kadar Thunderbolt 4 bağlantı noktası, iki USB-A bağlantı noktası, bir HDMI bağlantı noktası, bir 3,5 mm ses jakı ve bir 10 Gb Ethernet bağlantı noktası ile birlikte gelir. Bu bağlantı noktaları, dört Thunderbolt 4 bağlantı noktasıyla gelen M1 Pro varyasyonu ve altı özellikli M1 Max ile cihazın ön ve arkasında bulunabilir.
Bu, Mac Studio’ya beş adede kadar ekran desteği ve kameralar ve harici depolama gibi aygıtlara kolayca bağlanma ve bağlantılarını kesme yeteneği verir.
M1 çipleri ve M2 çipleri
MacBook Pro, M2 Pro veya M2 Max ile eşleştirme seçeneğiyle birlikte en yeni M2 yonga setleri ile donatılmıştır. Mac Studio, M1 Max veya M1 Ultra ile yapılandırma seçenekleriyle Apple’ın son nesil yongalarına bağlı kalmayı seçti.
M1 Ultra, piyasadaki en güçlü Apple Silicon çipi olabilir. En fazla 20 çekirdekli CPU, 48 çekirdekli GPU, 32 çekirdekli Neural Engine ve 800 GB/sn’ye kadar bellek bant genişliği ile yapılandırılabilir. M1 Max, 10 çekirdekli CPU, 24 çekirdekli GPU, 16 çekirdekli Neural Engine ve 400 GB/s bellek bant genişliği ile kıyaslandığında daha az güçlü.
Bu, Mac Studio’yu güçlü Apple cihazları listesinde çok üst sıralara taşıyor ve Apple, M1 Ultra varyasyonunun kişisel bir bilgisayarda şimdiye kadar görülen en güçlü çip olduğunu iddia ediyor.

Bu arada MacBook Pro, kendi başına hala çok güçlü, ancak Mac Studio ile aynı yüksekliğe çıkabileceğini düşünmüyoruz. M2 Pro çip, 12 çekirdekli CPU, 19 çekirdekli GPU, 16 çekirdekli Neural Engine ve 200 GB/s’ye kadar bellek bant genişliğine kadar yapılandırılabilir. Daha düşük bir fiyata daha az güçlü bir M2 Pro çipiyle de eşleştirilebilir.
12 çekirdekli CPU, 30 çekirdekli GPU, 16 çekirdekli Neural Engine ve 400 GB/s bellek bant genişliğine sahip M2 Max, gücün çoğunun bulunduğu yerdir. Bu, bu dizüstü bilgisayarın yoğun grafik görevlerle uğraşmasına izin veren saçma bir güçtür.
İkisi arasında, Mac Studio güç açısından MacBook Pro’nun önünde ve omuzlarında duruyor ve cihazlarından en saf gücü isteyenler için daha uygun olacak.
MacBook Pro, Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3’ü destekler
Her iki cihaz da Wi-Fi ve Bluetooth desteğine sahiptir, ancak MacBook Pro, Mac Studio’yu geride bırakır. Mac Studio, her iki alanda da istikrarlı ve hızlı bir bağlantı sağlaması gereken Bluetooth 5 ve Wi-Fi 6’ya sahiptir.

MacBook Pro daha sonraki bir tarihte piyasaya sürüldüğü için bu teknolojinin yükseltilmiş sürümlerini sunabiliyordu. Bluetooth 5.3 ve Wi-Fi 6E ile birlikte gelir.
Wi-Fi 6E, şu anda yeni 6GHz frekans bandını destekleyen tek kablosuz standart olduğundan, Wi-Fi 6’daki bir gelişmedir. Bu, MacBook’un daha az sıkışık bir bant kullanmasına olanak tanıyarak bağlantınızın tutarlılığını artırır. Ancak, bu özellikten yararlanmak için bir Wi-Fi 6E yönlendiriciye ihtiyacınız olacak.