
Asus ROG Ally vs Nintendo Switch: Hangi el bilgisayarı daha iyi?
El oyun pazarı her yıl daha da büyüyor ve hangi cihazın gerçekten zaman ayırmaya değer olduğunu sorgulamamıza neden oluyor.
Asus nihayet piyasadaki Steam Deck ve Nintendo Switch’e meydan okumaya hazır en yeni el konsolu ROG Ally’yi duyurdu. ROG Ally’nin çıkış tarihi henüz net değil, ancak bu cihazın 2023’te 1000 Sterlin’in altında bir fiyat etiketiyle piyasaya çıkmasını bekliyoruz.
ROG Ally’nin Steam Deck ile nasıl karşılaştırıldığına zaten bir göz attığımız için, bugüne kadarki en erişilebilir el konsolu olarak kabul edilebilecek Nintendo Switch ile nasıl karşılaştırıldığını görmek istedik. Bu iki makine arasındaki bir arıza için okumaya devam edin.
ROG Ally daha fazla güç barındırıyor
Nintendo Switch, iktidara geldiğinde ezici bir güç değil. Işın izleme veya DLSS gibi özellikleri desteklemeyen bir Nvidia özel Tegra işlemcisiyle birlikte gelir. Bu, bir TV’ye veya monitöre yerleştirilmedikçe Full HD çözünürlüklere ulaşacak şekilde yapılandırılamayan oldukça küçük ekranı tarafından desteklenmiyor.

ROG Ally ise güçle dolup taşmalıdır. Zen 4 CPU ve RDNA 3 GPU ile özel bir 4nm AMD APU ile birlikte gelir. Henüz saat hızlarını tam olarak bilmesek de Switch’e kıyasla çok daha yüksek bir performansa sahip olacağı yadsınamaz.
Nintendo Switch daha uygun fiyatlı
Nintendo Switch 2017’de piyasaya sürüldü ve o zamandan beri aynı 259 £ / 299 $ fiyat etiketi ile kaldı, Nintendo ve üçüncü taraflardan bulunabilecek paket anlaşmaları saymıyor. Switch Lite, 199,99 £ ile daha uygun fiyatlı, ancak kardeşinden daha az özelliğe sahip.

ROG Ally’nin henüz kesin bir fiyatı yok, ancak söylentilere göre özellikleri nedeniyle çok pahalı olacak ve bazıları 569 £ değerindeki Steam Deck’ten daha pahalı olacağını söylüyor. Her zaman 1000 £/1000 $ işaretinin altında kalmasını umabiliriz, ancak Switch’ten çok daha pahalıya mal olması çok muhtemeldir.
ROG Ally, 120Hz yenileme hızına sahiptir
Nintendo Switch, 60 Hz yenileme hızına sahip işlevsel bir 6,2 inç 1280 × 720 ekran sağlayan ekranıyla tam anlamıyla başarılı olmadı. Switch OLED, OLED paneli sayesinde bu alanda daha iyi bir deneyim sunuyor ancak yenileme hızı aynı kalıyor.

ROG Ally, 120Hz yenileme hızının yanı sıra Full HD (1920×1080) çözünürlüğe sahip 7 inçlik bir ekrana sahiptir. Bu, oyunların sorunsuz çalışmasını ve yenileme hızı Nintendo’nun kaldırabileceğinin iki katı olduğu için Switch’in elde edebileceğinden daha sorunsuz görünmesini sağlayacaktır.
Nintendo Switch daha odaklı bir oyun cihazıdır
Nintendo, kullanıcı arayüzü açısından oldukça seyrek, video içeriğini izleme veya web’de gezinme seçeneği yok. Lansmanından bu yana Netflix, YouTube veya Google gibi uygulamalar için destek olmaması, Switch’in ana önceliği oyun oynamaktır.

ROG Ally, Windows 11’de çalışır ve yazılımı açısından çok daha fazla esneklik sağlar. Kullanıcılar web’de gezinebilecek ve Game Pass ve GeForce Experience gibi uygulamaları yükleyebilecek. ROG Ally, Switch’ten daha güçlü olmakla kalmıyor, aynı zamanda tam anlamıyla oyun olmayan başka deneyimler sunabiliyor ve bu da onu daha geniş bir kitleye daha çekici kılıyor. Ancak oyunlar için, genişleyen koleksiyonunuzu farklı platformlarda bir araya getirmeye çalışmak için Asus’un kendi yazılımını kullanacaksınız ve bunun ne kadar iyi bir araya geldiğini görmemiz gerekecek.