
AirPods Pro İşitmenizi Koruyabilir mi? Onları Test Ediyoruz.
Apple, ikinci nesil AirPods Pro kulaklıkları piyasaya sürdüğünde, şirketin lanse ettiği avantajlardan biri, Apple’ın uyarlanabilir şeffaflık (video) adını verdiği dinleme moduydu. Apple’a göre, kulaklıkları taktığınızda, bu mod dış dünyadan gelen seslere izin verir, ancak “sirenler veya elektrikli aletler gibi yüksek seslerin yoğunluğunu en aza indirmek” için ses düzeylerini sınırlar. Bazı müzik tutkunları, bunun AirPods Pro kulaklıkları gürültülü kulüplerde ve konserlerde işitme koruması için kullanabilecekleri anlamına geldiği sonucuna vardı. Birkaç medya kuruluşu, konserlerde kulak tıkacı yerine AirPods Pro’nun kullanılmasını açıkça teşvik etti; [decibels] bu seviyeye geri dönün.” Yazar devam ediyor, “Sonuç olarak, müziği kabaca onlarsız duyar gibi duyuyorsunuz ve potansiyel işitme hasarını önleyebilirsiniz.” Bu ifade bizi düşündürdü: Kulakiçi kulaklıklar işitme koruması için gerçekten de kulak tıkaçlarından daha iyi bir seçim olabilir mi, yoksa işitme hasarına yol açma olasılıkları daha mı yüksek? Birkaç popüler kulaklığı test etmeye ve öğrenmeye karar verdik.
Kesinlikle çekici bir fikir. Konser kulak tıkaçları, işitme koruması için ucuz ve etkili bir seçenek olsa da, favorilerimizin bile dezavantajları vardır; Buna karşılık, birçok kişi gittikleri her yerde yanlarında kulaklık taşırlar, bu nedenle ses çok yükseldiğinde her zaman bir tür işitme koruması ile hazır olurlar. Ayrıca, kulaklıkların kulaklarında nasıl bir his uyandırdığına zaten alışkınlar, bu nedenle işitme koruması için kulaklıkları takma olasılıkları daha yüksek olacaktır. Kazan-kazan, değil mi? Görelim.
Nasıl (ve neden) test ettik
Gürültüye bağlı işitme kaybı giderek artan bir endişe kaynağıdır ve herkes gürültülü ortamlarda bir çeşit işitme koruması takarak maruz kaldıkları gürültünün uzunluğunu ve yüksekliğini sınırlamak için adımlar atmalıdır. Ortam ne kadar gürültülü olursa, hasarın oluşması o kadar az zaman alır. Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği özel yönergeler sağlar: “[You] 8 saate kadar 85 dBA’daki sesleri dinleyebilir. Ses 88 dBA’ya kadar çıkıyorsa, aynı sesleri 4 saat boyunca dinlemek güvenlidir. Ve ses 91 dBA’ya kadar çıkarsa, güvenli dinleme süreniz 2 saate düşer.” 110 dB’de kaydedilen bir rock konseri, yalnızca iki dakika içinde işitme duyunuza zarar verebilir.
Kulaklıkların yeterli işitme koruması sağlayıp sağlamadığını test etmek için hem nesnel hem de öznel değerlendirmeler yaptık. Objektif test için, üç popüler kulaklık setinin seviye sınırlayıcı özelliklerini ölçtük: Apple AirPods Pro (2. nesil), Bose QuietComfort Earbuds II ve Soundcore Space A40. Karşılaştırma için çeşitli konser odaklı ve genel kulak tıkaçlarını da ölçtük. Bir kişinin günlük gürültüye genellikle düşük düzeyde maruz kaldığını varsayarsak, bir kulaklık setinin sesi 91 dB ile sınırladığını söyleyebilseydik, bu kulaklıkların o kişinin iki saatlik bir konser boyunca işitme duyusunu makul ölçüde koruyacağını bilirdik.
Neyse ki, ne kadar sesin bir kulaklık veya kulak tıkacı setinden geçip kulak zarına geçtiğini tam olarak ölçebilen bir cihazımız var: çoğu kulak içi başlığın ve kulak tıkacının mükemmel şekilde oturduğu konik, paslanmaz çelik bir kuplör içeren bir GRAS RA0402 kulak simülatörü. Bu araç ortalama bir kulağa dayanmaktadır. Herhangi bir kulaklık seti veya kulak tıkacı, tıpkı elleriniz gibi, kendine özgü boyut ve şekle sahip olan kulak kanallarınıza farklı şekilde oturacaktır. Bu ölçümlerde elde ettiğimiz sonuçları en iyi durum senaryosu olarak kabul edin; sonuçlarınız o kadar iyi olmayabilir.

Ölçümleri yapmak için, RA0402 kulak simülatörünü yaklaşık 3 fit aralıklı iki Samson PA hoparlörü arasına yerleştirerek yüksek sesli bir konser deneyimini simüle ettik. Yüksek sesli bir konserde veya kulüpte duyabileceğinize benzer bir seviyede, 105 dB’de beş dakikalık bir döngüde tekrar edecek şekilde düzenlenmiş altı saniyelik bir hip-hop müzik klibi çaldık. Ardından, kulaklıkların ve kulak tıkaçlarının kulağa giren gürültü seviyesini ne kadar iyi azalttığını görmek için RA0402’nin dahili mikrofonundan ses seviyesini ölçtük. Düşük ses frekanslarını (yani bas) ortadan kaldıran ve işitme duyunuza zarar verme olasılığı en yüksek olan yüksek ses frekanslarına odaklanan A-ağırlıklandırma kullandık.
Kulaklıkları, insanların işitme koruması için nasıl kullanabileceklerine bağlı olarak birkaç farklı şekilde ölçtük. Mümkün olduğunda, önce kulaklıkların kulağa takılarak ne kadar ses engellediğini ölçtük. İkinci olarak, kulaklıklar doğrudan duyma modundayken ses yüksekliği farkını ölçtük. Son olarak, kulaklıkların gürültü engelleme özelliği etkinleştirildiğinde ne kadar azalma elde ettiğimizi ölçtük. Daha sonra karşılaştırma için aynı testi birkaç kulak tıkacıyla yaptık. Sonuçları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Model adı | 105 dBA’dan gürültü azaltma miktarı (dB) |
Apple AirPods Pro (2. nesil) | |
Uyarlanabilir şeffaflık (duyma) modu |
-10 |
ANC açık |
-23 |
ANC kapalı |
-8 |
Bose QuietComfort Kulaklık II | |
Farkında (duyma) modu |
-14 |
Sessiz (maksimum ANC) modu |
-18 |
Soundcore Uzay A40 | |
Dinleme modu |
-3 |
ANC açık |
-21 |
ANC kapalı |
-9 |
Earpeace NPR kulak tıkaçları |
-18 |
Etimotik ETYplugs kulak tıkaçları |
-16 |
Hearos Yüksek Sadakat kulak tıkaçları |
-4 |
Döngü Deneyimi kulaklıkları |
-20 |
3M köpük kulaklıklar |
-19 |
Kroger köpük kulaklıklar |
-26 |
Yukarıdaki sonuçlarda görebileceğiniz gibi, AirPods Pro’nun uyarlanabilir şeffaflık (duyma) modunun sesi 85 dB ile sınırladığı iddiası, testlerimizde doğru çıkmadı. Kulaklıklar, 105 dB’lik sesi 95 dB’ye düşürdü; bu, hiç işitme koruması kullanmamaya göre büyük bir gelişme. Ancak bu, simüle edilmiş koşullarımız altında yalnızca yaklaşık 45 dakikalık bir maruz kalma için yeterli. Gürültü yönergelerinin, bir kişinin gün boyunca başka bir yüksek gürültüye maruz kalmadığı varsayımıyla tasarlandığını unutmayın. Daha önce işiniz veya hobileriniz nedeniyle yüksek düzeyde gürültüye maruz kaldıysanız, aynı gün bir konsere giderken muhtemelen daha dikkatli olmak istersiniz.
Bose QuietComfort Earbuds II’deki (Bose’un Aware modu olarak adlandırdığı) dinleme modu, testimizde biraz daha iyi sonuç verdi ve sesi iki saatlik bir konser için yeterli olabilecek bir ses azaltma seviyesi olan 91 dB ile sınırladı. Soundcore Space A40 kulakiçi kulaklıklardaki duyma modu, seviyeyi yalnızca 3 dB düşürerek 102 dB’ye düşürdü; konser ayarı.
Ayrıca kulaklıkların ve kulak tıkaçlarının belirli ses frekanslarını diğerlerine göre nasıl etkilediğini de ölçtük. İdeal olarak, bu cihazlar sesin tüm frekanslarını benzer miktarlarda azaltır, ancak kulak tıkaçları, kullanıcıların sesleri anlamalarına ve trampet vuruşlarını ve saksafon sololarını takdir etmelerine yardımcı olan orta ve tiz frekansları bastırmakla ünlüdür. Ölçümlerimizde, özellikle Apple ve Soundcore kulaklıklarının gürültü önleme modlarının, ses frekanslarını oldukça eşit bir şekilde azaltmak için oldukça iyi bir iş çıkardığını fark ettik; ayrıca genel ses seviyelerini konserler için önerdiğimiz Loop kulak tıkaçlarından bile daha fazla düşürdüler.
Gerçek dünya testi
Elbette ölçümler, kulaklıkların ve kulak tıkaçlarının konser deneyimini nasıl etkilediğine dair tüm hikayeyi anlatmaz. Testimizin öznel kısmı için, Apple ve Soundcore kulaklıklarını ve Loop kulak tıkaçlarını, yerel School of Rock öğrencilerinin katıldığı bir konsere ev sahipliği yapan Everett, Washington’daki Tony V’s Garage’a götürdük. Led Zeppelin’in “Aşil Son Direnişi”ni (video) şaşırtıcı derecede ustaca yorumlamaları sırasında, barın sahneye en yakın ucundaki koltuğumuzdan gelen ses basıncı seviyesi, ölçümlerimizle aynı, ortalama 105 dBA idi. Deneyimlediğimiz en gürültülü canlı müzik ortamı değildi, ancak kulak tıkacı olmadan bir veya iki dakikadan fazla dinlemekten rahatsızlık duymamıza yetecek kadar yüksekti.
Kulaklıkları kulak tıkaçlarıyla değiştirdiğimizde ve kulakiçi kulaklıkların duyma ve gürültü engelleme modları arasında gidip geldiğimizde, işitme koruması olarak AirPods Pro kulaklıkları kullandığımızda gösterinin ne kadar eğlenceli olduğunu duyunca şaşırdık. AirPods Pro’nun uyarlanabilir şeffaflık modunu kullanmak, özünde, azaltılmamış canlı sesin daha sessiz bir sürümünü sağladı. Gitarlar, davullar ve vokallerin hepsi şaşırtıcı derecede net geliyordu ve sesten aldığımız zevk hiç azalmadı. Ancak, ölçümlerimizin tahmin ettiği gibi, yine de çok gürültülüydü: Yaklaşık 10 dakika dinledikten sonra kulaklarımız yoruldu. AirPods Pro’nun gürültü önleme moduna geçmek, sesi şaşırtıcı derecede sessiz hale getirdi; bas sesi biraz daha yüksek gelse de, ses seviyesi sınırlı çocuk kulaklıklarından çalan müzikten bile daha sessiz olduğunu düşündük. Duyma modundan daha sessiz, ancak gürültü engelleme modundan daha yüksek sesli bir seçenek isterken bırakıldık.
Henüz çözemediğimiz nedenlerden dolayı, Soundcore Space A40 kulakiçi kulaklıklarla ses her zaman çok yüksekti; ister kulaktan kulağa ister gürültü engelleme moduna geçirelim; ölçümlerimizin Space A40’ın gürültüsünün -iptal etme performansı AirPods Pro’nunkine benziyordu.
Loop Experience kulak tıkaçlarını denediğimiz tüm düşük maliyetli konser kulak tıkaçları arasında en iyisi bulsak da, kulaklarımıza ilettikleri ses, her iki modda da AirPods Pro kulaklıklarla duyduklarımızdan daha az netti. Müzik biraz boğuk geliyordu, bu yüzden vokalleri anlamamız daha zordu.
Ne öğrendik
Yüksek sesli bir konsere katılıyorsanız, kulaklıkları dinleme modunda kullanmak en güvenli seçim değildir. AirPods Pro’nun uyarlanabilir şeffaflık modu, orta düzeyde gürültülü ortamlarda (tipik elektrikli aletler kullanırken yaşayacağınız gibi 95 dBA veya daha az) oldukça güvenli bir dinleme deneyimi sağlaması gerekse de, konser düzeyinde sesi yeterince azaltmaz. Bu yüzden, Apple’ın belirsiz iddialarını karşılıyor, ancak bazı konsere gidenlerin umutlarını karşılamıyor. Testlerimiz, AirPods Pro’nun gürültü engelleme modunun konserlerde işitme koruması için daha iyi bir seçenek olduğunu gösteriyor, ancak bizim için ses seviyesini o kadar düşürdü ki, konserleri katılmayı çok eğlenceli hale getiren iç organlarımızın büyük kısmını kaybettik.
En etkili ve tam oturan gürültü önleyici kulaklıklar, bazı yüksek sesleri daha az tehlikeli seviyelere indirebilirken, iyi, ucuz bir konser kulak tıkacı seti, canlı müzik etkinliklerine katıldığınızda size daha güvenilir ve güvenli bir deneyim sunabilir. Gürültü önleyici kulaklık kılavuzumuz için yaptığımız ölçümler, kulaklıkların ANC kapasitesinin çılgınca değiştiğini sürekli olarak gösteriyor; bu nedenle, belirli kulaklıklarınızın gürültü engelleme modunda yeterli işitme koruması sağladığından emin olamazsınız.
Tabii ki, biraz işitme koruması her zaman hiç olmamasından iyidir. Kendinizi beklenmedik derecede gürültülü bir ortamda bulursanız ve elinizdeki tek şey kulaklıklarsa, kulaklarınızı tıkamaya değer, özellikle de gürültü engelleme sunuyorlarsa. Ölçümlerimiz, tüm bu kulaklıkların ses seviyesini en az birkaç desibel azaltacağını gösteriyor; bu muhtemelen kulaklarınızı pamuklu kokteyl peçeteleriyle doldurmaktan daha iyidir. Ancak şirketler, kulaklıklarını işitme koruması olarak ikiye katlayacak şekilde özel olarak tasarlayana kadar – bu testin sonuçları göz önüne alındığında çok da uzak olmayan bir gelişme olabilir – bir sonraki festivalde en güvenli bahsin bir çift konser kulak tıkacı bulundurmak olduğunu söyleyebiliriz. anahtarlığınızda.
Bu makale Adrienne Maxwell ve Grant Clauser tarafından düzenlendi.